«Χαίρε Σιών, Αγία Μήτηρ των Εκκλησιών, Θεού κατοικητήριον συ γαρ εδέξω πρώτη, άφεσιν αμαρτιών, διά της Αναστάσεως»

Σε ολόκληρη την υφήλιο υπάρχουν τόποι ιεροί, τόποι που αγιάστηκαν με την άσκηση, τις προσευχές και την βιωτή εκλεκτών ανθρώπων του Θεού. Όμως κανένας απ’ αυτούς δεν μπορεί να συγκριθεί με την ΑΓΙΑ ΓΗ. Τον τόπο όπου «έστησαν οι πόδες» του Κυρίου. Το τόπο στον οποίο έλαβε χώρα η εφαρμογή του σχεδίου της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπου. Και αυτό γιατί στον τόπο αυτό δεν ασκήτευσε ένας – έστω και πνευματοφόρος – απλός άνθρωπος, αλλά έδρασε ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού,  που έγινε άνθρωπος και θυσιάστηκε στον Σταυρό, για να σώσει τον άνθρωπο και να το θέσει και πάλι στην προοπτική του «καθ΄ ομοίωσιν».

ΑΓΙΑ ΓΗ – ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ. Εκεί που η Παναγία μας – το καθαρότερο ανθρώπινο πλάσμα που ποτέ ανέδειξε η ανθρωπότητα – ευαγγελίζεται το μέγα μυστήριο της ενανθρωπίσεως του Θεού. Εκεί που ο Θεός συγκαταβαίνει και μέσα σε ένα σπήλαιο αλόγων ζώων, γεννιέται ως τέλειος άνθρωπος. Εκεί που ο Κύριος μας καλεί τους πρώτους Μαθητές Του, πραγματοποιεί τα Θαύματά Του, εκβάλλει δαιμόνια, θεραπεύει ασθένειες… Εκεί που για πρώτη φορά ακούστηκαν από το στόμα του ίδιου του Χριστού τα λόγια των Μακαρισμών και η σωτήριος διδασκαλία Του, οι θαυμαστές Παραβολές και η υπόδειξη του δρόμου που οδηγεί στην όντως Ζωή, που δεν είναι άλλη από την κοινωνία με τον ίδιο τον Δημιουργό.

Πώς να μην συγκλονιστεί κανείς, όταν πατάει τα πόδια του στην Αγία Γη; Εκεί που ο Χριστός ανασταίνει τον Λάζαρο· εκεί που παραδίδει το Μυστήριο του Σώματος και Αίματός Του· εκεί που προδίδεται από τους Μαθητές Του· εκεί που μαστιγώνεται και εξευτελίζεται από το ίδιο Του το δημιούργημα, τον άνθρωπο· εκεί που Σταυρώνεται, θάπτεται… αλλά και Ανασταίνεται καταπατώντας με τον θάνατό Του το κράτος του θανάτου!

ΑΓΙΑ ΓΗ. Όταν την επισκέπτεσαι, πατάς εκεί που περπάτησε ο ίδιος ο Χριστός, μέχρι και την ημέρα που Ανελήφθη εν δόξη. Εκεί που το Άγιο Πνεύμα –εν είδει πυρίνων γλωσσών – κατέστησε σοφούς τους μέχρι τότε αγραμμάτους ψαράδες. Συγκρότησε την Εκκλησία, την Κιβωτό και Σωτηρία του ανθρωπίνου γένους· το μυστικό Σώμα του Ιησού Χριστού.

Χιλιάδες αγίων κοσμούν  το αγιολόγιο της Ιεροσολυμητικής Εκκλησίας. Αγίων που κατέκλυσαν τις ερήμους και τις Λαύρες της Αγίας Γης, που πότισαν είτε με το αίμα τους, είτε με τους κόπους της ασκήσεως, τον τόπο που ευλόγησε με την παρουσία Του ο ίδιος ο Θεός.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε ταπεινός Προσκυνητής που προσέρχεται στην Αγία Γη για να προσκυνήσει τα τεκμήρια της Πίστεώς μας, γίνεται κοινωνός πλουσίως της Χάριτος του Θεού.

Από τον Πανάγιο Τάφο και τον Ναό της Αναστάσεως, μέχρι το Θεομητορικό Μνήμα στην Γεθσημανή και την Βηθλεέμ· από την Ιεριχώ και το όρος των Πειρασμών μέχρι την θάλασσα της Τιβεριάδος και την πόλη της Ναζαρέτ, η Χάρις που εκπέμπεται δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη καμία ανθρώπινη ψυχή.

Ένα ταξίδι στην ΑΓΙΑ ΓΗ δεν είναι απλά μια ταξιδιωτική εμπειρία. ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΔΙ ΖΩΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑ.

Categories: Προορισμοί