ΝΗΣΟΣ ΑΓΙΩΝ

Πολλοί από τους πρώτους Χριστιανούς για να γλιτώσουν από τις διώξεις της Παλαιστίνης, κατέφυγαν σε γειτονικά μέρη της Μεσογείου, ανάμεσά τους και στο νησί της Κύπρου.  Το 45 μ.χ. ο Απόστολος Παύλος ξεκινά τα μεγάλα ιεραποστολικά ταξίδια του, ύστερα από την προτροπή των δύο Κυπρίων  Απ. Βαρνάβα και του ανιψιού του Ευαγγελιστή Μάρκου με πρώτο σταθμό την αγαπημένη τους πατρίδα την Κύπρο. Έτσι η Κύπρος έμελε να γίνει από τους πρώτους τόπους όπου διαδόθηκε ο Χριστιανισμός και να ριζώσει τόσο πολύ στο νησί αυτό ώστε οι ιστορικοί και οι χρονογράφοι να την ονομάζουν από τότε         ’’νήσο αγίων’’.

Οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας συναντούν στην Κύπρο τον Άγιο Λάζαρο  όπου μετά την έγερσή του χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο από τους Αποστόλους. Οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε σε μαρμάρινη λάρνακα η οποία έφερε την επιγραφή  Λάζαρος τετραήμερος και φίλος του Χριστού.

Η Αγία Ελένη στο  ταξίδι της επιστροφής της, από τα Ιεροσόλυμα προς την Κωνσταντινούπολη,  αποβιβάζεται στη Μεγαλόνησο, φέροντας μαζί της τον τίμιο σταυρό, τα καρφιά της σταύρωσης και το σχοινί με το οποίο έδεσαν τον Χριστό πάνω στο Σταυρό. Κατά την παράδοση, μετά από θαύμα, χτίζει ναό που μετέπειτα γίνεται μοναστήρι -προσκύνημα  και αφήνει τμήμα του τιμίου και ζωοποιού σταυρού.

Με την πάροδο των αιώνων η μεγαλόνησος έχει να αναδείξει πολλά αξιόλογα προσκυνήματα. Την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου με τμήμα του τιμίου ξύλου. Την Ιερά Μονή Κύκκου με πολύτιμους θησαυρούς τα λείψανα πολλών αγίων. Τον Ιερό Ναο Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα όπου υπάρχει τμήμα λειψάνων και ο δεύτερος τάφος του Αγίου. Την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος όπου φυλάσσεται κομμάτι από το σχοινί που έδεσαν οι στρατιώτες τον Χριστό. Την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου όπου βρίσκετε η κάρα και ο τάφος του Αγίου. Η Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου με λείψανα και την εγκλείστρα του Αγίου. Την Ιερά Μονή Μαχαιρά. Την  Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και πολλά άλλα αξιοσημείωτα προσκυνήματα τα οποία επισκεπτόμαστε στις προσκυνηματικές μας περιηγήσεις στη Νήσο Των Αγίων.

Categories: Προορισμοί