ΡΩΣΙΑ. Η Βάπτιση της Ρωσίας τον 10ο αιώνα, γεγονός εθνικής και όχι μόνο εκκλησιαστικής σημασίας, ενέταξε το αρχαίο κράτος των Ρως – τη σημερινή Ρωσία στη χιλιόχρονη χριστιανική παράδοση και στον πολιτισμό του Βυζαντίου.

Σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους προσκυνητές με τους μεγαλοπρεπείς Ναούς  και τα αμέτρητα Μοναστήρια.

 

Η Μόσχα, όπου η ονομασία της πόλης  προέρχεται από τον ποταμό Μοσκβά που τη διαρρέει, γεννήθηκε ως πόλη των βασιλικών παλατιών και των αρχαιοπρεπών εκκλησιών, των αγροτόσπιτων, των εξοχικών των Βογιάρων και των αρχοντικών των πάμπλουτων εμπόρων. Με την πάροδο του χρόνου, γύρω της υψώθηκαν ακατάκτητα οχυρωματικά συστήματα και μέσα στα τείχη της πόλης κάθε άνοιξη άνθιζαν εύοσμοι κήποι με μηλιές και κερασιές. Στα περίχωρα της Μόσχας χτίστηκαν απρόσβλητα μοναστήρια με επίχρυσους τρούλους και σταυρούς και σε κάθε γιορτή υπό το κάλεσμα των καμπάνων γέμιζαν οι πλατείες της με υπαίθριες εκθέσεις και λαϊκά πανηγύρια.

 

Η Αγία Πετρούπολη  είναι μία ξεχωριστή ρωσική πόλη, σα να λαξεύτηκε από το χέρι ενός μεγάλου δημιουργού, και αναδεικνύεται σε υπέρτατο μνημειώδες έργο – εξευγενισμένο και ανεπανάληπτο, αυστηρό και πολυτελές, επώνυμο, επιδεικτικό και μεγαλειώδες, ανυπέρβλητο και παντοτινό. Η Αγία Πετρούπολη αναδείχθηκε σε πόλη μεγάλου πατριωτισμού, βαθιάς οδύνης και αστείρευτης ελπίδας.
Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη είναι δύο τελείως διαφορετικές ρωσικές πρωτεύουσες που δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους, ζουν, βιώνουν και αποπνέουν τη ρωσική ιστορία από τις απαρχές της, από την ίδρυση των πόλεων έως τις μέρες μας και καθεμιά με το δικό της τρόπο, την αντικατοπτρίζει ως αληθινή εικόνα. Τα τετράγωνα των πόλεων αυτών κρύβουν μέσα τους πλήθος από αληθινές και ζωντανές ιστορίες για το μεγαλείο του ανθρώπου και την πνευματική του συντριβή, για το ηρωικό παρελθόν και τις στιγμές απόλυτης απόγνωσής του. Για όλα αυτά που συνθέτουν την Ιστορία αυτού του αινιγματικού λαού.

 

Categories: Προορισμοί