Ἡ έρημος του Σινά είναι ο ιερός τόπος όπου συναντήθηκε ο Θεός με τον άνθρωπο και διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της εξόδου του περιουσίου λαού από τη δουλεία του Φαραώ.

Αυτός είναι ο τόπος όπου ο θεόπτης  Προφήτης Μωυσής αντίκρισε το θαύμα της φλεγόμενης και μη κατακαιόμενης βάτου και παρέλαβε τον νόμο στην κορυφή του αγίου όρους Χωρήβ. Στο ίδιο όρος παρηγορήθηκε ο καταδιωκόμενος από τους ασεβείς βασιλείς Αχαάβ και Ιεζάβελ ο π. Ηλίας.

Σε αυτόν τον τόπο αργότερα ασκήτεψαν ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας, ό όσιος Νείλος και άλλα μεγάλα πνευματικά αναστήματα.

Η  Μονή η οποία χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό ήταν αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Όταν ο Ιουστινιανός έκτισε την Μονή, εγκατέστησε  κοντά σε αυτήν διακόσιες οικογένειες από τον Πόντο και την Αλεξάνδρεια για να φυλάσσουν, να υπερασπίζονται και να βοηθούν τους Μοναχούς. Οι σημερινοί Βεδουΐνοι είναι οι εντόπιοι φύλακες της Μονής όπου έχουν ιδιαίτερα καθήκοντα και δικαιώματα. Η Μονή είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής τους καθώς προσβλέπουν για την φροντίδα της. Όταν το 305 μ.χ. η Αγία Αικατερίνα μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια άγγελοι μετέφεραν το σώμα της στην ψηλότερη κορυφή του όρους Σινά όπου φέρει σήμερα το όνομα της. Η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά που αποκαλείται Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης είναι χτισμένη στο σημείο της καιόμενης και μη κατακαιόμενης βάτου.

Σήμερα ο προσκυνητής στην Ιερά Μονή μπορεί να προσκυνήσει την κάρα της Αγίας Αικατερίνης , να παραλάβει το δαχτυλίδι εις ανάμνηση του θαύματος και πίσω από το Ιερό βγάζοντας τα υποδήματά του να προσκυνήσει στο παρεκκλήσιο της βάτου. Επίσης να ξεναγηθεί στο πηγάδι του Ιοθώρ και να προσκυνήσει στο οστεοφυλάκιο με τα αναρίθμητα λείψανα δίπλα στο κοιμητήριο της Μονής. Η βιβλιοθήκη της Μονής αποτελεί την αρχαιότερη εν λειτουργία χριστιανική βιβλιοθήκη με χρονολογημένα χειρόγραφα τα οποία αρχίζουν ήδη από τον 4ο αιώνα.  Άλλα αξιόλογα προσκυνήματα που υπάρχουν στη Χερσόνησο του Σινά είναι η όαση Φαράν η Τάρφα και η Ραϊθώ.

Ο προσκυνητής μπορεί να πραγματοποιήσει   και  εξειδικευμένες προσκυνηματικές περιηγητικές πεζοπορίες όπως είναι: η Αγία Κορυφή όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος όπου ο Μωυσής παρέλαβε τις δέκα εντολές, η κορυφή της Αγίας Αικατερίνης όπου άγγελοι μετέφεραν το σώμα της Αγίας , το  σπήλαιο που έζησε ο  Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας , την σκήτη των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης όπου ασκήτεψε ο γέροντας Παΐσιος,  την σκήτη των Φοινίκων και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές.

Categories: Προορισμοί